Υπερσύγχρονο SMART Σύστημα 24ωρης επίγειας και εναέριας επιτήρησης Πυροπροστασίας-Πυρανίχνευσης του Δήμου Κηφισιάς.

0
728

ΕΙΣΑΓΩΓΗ:

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που έχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πυρανίχνευσης με 3 Άξονες:

  1. Έξυπνοι Αισθητήρες ανίχνευσης καπνού, θερμότητας, βαρομετρικής πίεσης κλπ.
  2. Ειδικά Drones με θερμικές κάμερες
  3. Έξυπνοι σταθμοί μετρήσεων ποιότητας αέρα & μετεωρολογικών δεδομένων μικροκλίματος περιοχής

Υπάρχει αυτόματη ανάλυση και επεξεργασία όλων των δεδομένων από τους 3 άξονες από το Smart City λογισμικό του Δήμου Κηφισιάς.

Τα αποτελέσματα και τα δεδομένα ανεβαίνουν σε ζωντανό χρόνο στο claud και από εκεί είναι προσβάσιμα στην Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική, στο Smart City Control Room καθώς επίσης και στα Smart phones των επιχειρούν των στο πεδίο (Δήμος, Πολιτική Προστασία, Πυροσβέστες, Αστυνομία κ.λπ.)

Με όλα αυτά τα συστήματα καταφέρνουμε να έχουμε την πιο Έγκαιρη και Έγκυρη ενημέρωση για την εστία μιας φωτιάς. Γιατί το πιο σημαντικό σε μια φωτιά είναι η γρήγορη ενημέρωση και η ακρίβεια στο στίγμα της Εστίας.

Ο Δήμος Κηφισιάς, συνολικής έκτασης 36 km2 περιβάλλεται από περιαστικό πράσινο και δάση στην Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία και την Εκάλη και εμφανίζει υψηλή επικινδυνότητα σε σχέση με τις πυρκαγιές.

Ο Δήμος Κηφισιάς έχει ήδη τοποθετήσει έξυπνους Αισθητήρες ανίχνευσης καπνού, θερμότητας, βαρομετρικής πίεσης κλπ. σε σημεία του δάσους Φασίδερι (μέσω του προγράμματος SPARCs), ενώ συνεχώς διεκδικεί προγράμματα για παρεμβάσεις πρόληψης και προστασίας των δασικών εκτάσεων του Δήμου.

Στο πλαίσιο αυτό έχει πετύχει την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με τίτλο: «Αστική Αναζωογόνηση του Δήμου Κηφισιάς» (2.447.946,00€)όπου τμήμα του έργου αφορά σε προμήθεια και εγκατάσταση Συστήματος Ανίχνευσης και Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών  ποσού 250.000 ευρώ.

Η ενδεδειγμένη μέθοδος ανίχνευσης εστιών φωτιάς ακόμη και από το στάδιο που δεν υπάρχουν μεγάλων διαστάσεων φλόγες παρά μεγάλες ποσότητες καπνού, είναι η ανίχνευση αερίων όπως Διοξείδιο του Άνθρακα.

Το Αυτόνομο Δίκτυο έξυπνων Αισθητήρων ανίχνευσης καπνού, θερμότητας, βαρομετρικής πίεσης κλπ,  αποτελεί την ιδανική λύση για ανίχνευση εστιών σε δασική έκταση δίνοντας τη δυνατότητα, ανάλογα και με την πυκνότητα του δικτύου αισθητήρων, του εντοπισμού της τοποθεσίας ώστε να αποστέλλονται τα μέσα στο κατάλληλο σημείο για την κατάσβεση της εστίας.

Ο κάθε Αισθητήρας είναι συνδεδεμένος με τις γεωδαιτικές συντεταγμένες του κατά την εγκατάσταση και συνεπώς μαζί με δεδομένα έντασης και κατεύθυνσης ανέμων μπορεί να εντοπιστεί η εστία με μεγάλη ακρίβεια.

Για την εφαρμογή Έγκαιρης Προειδοποίησης Φωτιάς για την Δασική Έκταση Φασιδέρη εγκαταστάθηκαν ο αισθητήρες ESEN-MESN7, οι οποίοι μετράνε σε πραγματικό χρόνο εκτός του διοξειδίου του άνθρακα, την θερμοκρασία, την υγρασία και την βαρομετρική πίεση.

Οι Αισθητήρες είναι Aυτόνομοι (δεν χρειάζονται παροχή ρεύματος) και έχουν διάρκεια ζωής μέχρι 10 έτη πέραν των οποίων οι μπαταρίες τους θα πρέπει να αντικατασταθούν.

Ο κάθε Αισθητήρας συνδέεται με τις γεωδαιτικές συντεταγμένες του σημείου εγκατάστασης, οπότε είναι δυνατή όχι μόνο η έγκαιρη προειδοποίηση αλλά και ο εντοπισμός της εστίας της φωτιάς.

Η εταιρεία Ευρωπαϊκά Συστήματα Αισθητήρων A.E. (ES Systems S.A.) εγκατέστησε στον Δήμο Κηφισιάς μια ολοκληρωμένη λύση Παρακολούθησης της Ποιότητας του Αέρα στα όρια του Δήμου καθώς και την εφαρμογή Έγκαιρης Προειδοποίησης Φωτιάς, για την Δασική Έκταση Φασιδέρη, η οποία επεκτείνετε τάχιστα και σε άλλα περιαστικά δάση της επικράτειας του Δήμου Κηφισιάς.

Η εγκατάσταση του εν λόγω Επίγειου Συστήματος με επιτήρηση 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, σε πραγματικό χρόνο, Συνδυάστηκε Παράλληλα, με την χρήση του Ανωτέρω Συμπληρωματικού Συστήματος εναέριας 24ωρης επιτήρησης του Αστικού, Περιαστικού και Δασικού πράσινου της πόλης, με τη χρήση drone.

Γνωρίζοντας μέσα από τα Συστήματα, την ποσότητα καπνού που μετράει ο κάθε αισθητήρας καπνού, μαζί με την κατεύθυνση του αέρα και τα αλλά δεδομένα που έχουμε από τα Συστήματα Μετεωρολογικών Δεδομένων, μπορούμε να ανιχνεύσουμε το ακριβές σημείο της φωτιάς που πολλές φορές εξελίσσετε κάτω από τα κλαδιά των δέντρων, στα χόρτα του εδάφους, και ΔΕΝ είναι ορατή από Κάμερες ή drones.

Έξυπνοι σταθμοί μετρήσεων ποιότητας αέρα και μετεωρολογικών δεδομένων μικροκλίματος περιοχής ESEN-MESN8 και ελεγκτές ESEN-MESN11 εγκατασταθήκαν στους εξωτερικούς χώρους της ταράτσας και εντός του κτηρίου του Δημαρχείου Κηφισιάς, του Δημαρχείου Νέας Ερυθραίας και του Δημαρχείου Εκάλης.

Παρακάτω απεικονίζονται φωτογραφίες από την εγκατάσταση στο Δημαρχείο Κηφισιάς.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται ο έξυπνος σταθμός  μετρήσεων ποιότητας αέρα και μετεωρολογικών δεδομένων μικροκλίματος περιοχής, ESEN-MESN8, μετά την τοποθέτηση του σε εξωτερικό χώρο της ταράτσας του Δημαρχείου.

Στην δεύτερη φωτογραφία φαίνεται Ελεγκτής [ESN-MESN11], Πύλη Μετάδοσης [ESN-MESN10] και τροφοδοτικό αδιάλειπτης παροχής στο Δημαρχείο Κηφισιάς.

Παρακάτω απεικονίζονται φωτογραφίες από την εγκατάσταση στο Δημαρχείο Νέας Ερυθραίας.

 

 

 

 

 

 


Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται ο έξυπνος σταθμός μετρήσεων ποιότητας αέρα και
μετεωρολογικών δεδομένων μικροκλίματος περιοχής,
ESEN-MESN8, μετά την τοποθέτηση του σε εξωτερικό χώρο της ταράτσας του Δημαρχείου.

Στην επόμενη φωτογραφία φαίνονται ο ελεγκτής ESEN-MESN11 και η πύλη μετάδοσης ESEN-MESN10 μετά την εγκατάσταση εντός του κτηρίου του Δημαρχείου.

Παρακάτω απεικονίζονται φωτογραφίες από την εγκατάσταση στο Δημαρχείο Εκάλης.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται ο έξυπνος σταθμός μετρήσεων ποιότητας αέρα και μετεωρολογικών δεδομένων μικροκλίματος περιοχής, ESEN-MESN8, μετά την τοποθέτηση του σε εξωτερικό χώρο του κτηρίου του Δημαρχείου.

Στην επόμενη φωτογραφία φαίνονται ο ελεγκτής ESEN-MESN11 και η πύλη μετάδοσης ESEN-MESN10 μετά την εγκατάσταση εντός του κτηρίου του Δημαρχείου.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Εγκατάσταση Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Φωτιάς.

Για την εφαρμογή του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Φωτιάς εγκαταστάθηκε ήδη ένα αυτόνομο δίκτυο Αισθητήρων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) εντός της Δασικής έκτασης Φασιδέρη.

Ο έξυπνος Αισθητήρες ανίχνευσης καπνού, θερμότητας, βαρομετρικής πίεσης, ESEN-MESN7 μετράει σε πραγματικό χρόνο εκτός του διοξειδίου του άνθρακα, την θερμοκρασία, την υγρασία και την βαρομετρική πίεση.

SMART Κέντρο Ελέγχου του Δήμου Κηφισιάς.

Το  Smart City Control Room είναι έτοιμο με τα αποτελέσματα και τα δεδομένα να ανεβαίνουν σε ζωντανό χρόνο στο claud.

Από εκεί όλα τα δεδομένα πηγαίνουν στα computer και τα smart phones των επιχειρούν των στο Πεδίο (Δήμος, Πολιτική Προστασία, Πυροσβέστες, Αστυνομία κ.λπ.)

Call Management in Smart Cities - Commend

 

Control Room for Drones and Robots.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here