Η Τραπεζική Αισχροκέρδεια!…του Βασίλη Βιλιάρδου.

0
473

Οι τράπεζες διασώθηκαν από τους φορολογουμένους με τα 44 δις € περίπου των τριών ανά-κεφαλαιοποιήσεων, με τα 17 δις € των αναβαλλομένων φόρων και με τα 18,7 δις € των προγραμμάτων Ηρακλής (έχουν προβλεφθεί 23 δις € συνολικά), ενώ έχουν «προικισθεί» με το hive down-κάτι μοναδικό στην Παγκόσμια ιστορία.

Μπορεί δε να έχουν υποστεί ζημίες από τα κόκκινα δάνεια που πούλησαν στα funds, αλλά μάλλον συμμετέχουν κάποιες σε κάποια-σίγουρα στις εταιρίες διαχείρισης, όπως έχουν αποκαλύψει οι ίδιες, κερδίζοντας έμμεσα μέσω θυγατρικών τους. Επομένως δεν δικαιολογείται η σημερινή αισχροκέρδεια τους εις βάρος των Πολιτών-σημειώνοντας τα εξής:

Ασύλληπτα κέρδη για τις τράπεζες, μόλις στο πρώτο εξάμηνο!

«Η τάση για αυξημένα τραπεζικά κέρδη στο σύνολο του 2023, μετά τα κέρδη των 3,6 δις € το 2022, είναι σαφής-ενώ στηρίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες:

(α) στα υψηλά καθαρά έσοδα από τόκους και

(β) στα υψηλά καθαρά έσοδα από προμήθειες, όπου παρατηρείται σταθερή άνοδος.

Όσον αφορά τη σταθερά ανοδική τάση των καθαρών εσόδων από τόκους, οφείλεται στον συνδυασμό δύο παραγόντων: (α) των υψηλών επιτοκίων, λόγω της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και (β) της διεύρυνσης της επιτοκιακής διαφοράς μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων που παραμένουν κάτω από τη μονάδα και επιτοκίων χορηγήσεων που αυξάνονται συνεχώς.

Επειδή δε η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένεται ότι θα συνεχιστεί, οπότε θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για όλο το 2023 και το 2024, οι τράπεζες έχουν μπροστά τους έναν «καθαρό διάδρομο» υψηλών κερδών – τουλάχιστον έως τα τέλη του 2024.

Όσον αφορά το δεύτερο πυλώνα, τα υψηλά καθαρά έσοδα από προμήθειες, οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές επεκτείνονται σε όλη την γκάμα των τραπεζικών υπηρεσιών-με τη στήριξη του κράτους. Εν προκειμένω, οι τράπεζες χρεώνουν παντού και χωρίς έλεγχο υψηλές προμήθειες-παρά το ότι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών τις απαλλάσσει από πολλά έξοδα, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν το προσωπικό και τα υποκαταστήματα τους.

Η άνοδος των εσόδων λοιπόν και από αυτό τον πυλώνα, αναμένεται να συνεχιστεί-«εγγυημένη» από την έλλειψη ελέγχων για τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες στις συναλλαγές και από τα περιθώρια περαιτέρω επέκτασης της ψηφιοποίησης».

Με κριτήριο την παραπάνω αναφορά, είναι ξεκάθαρη η αισχροκέρδεια των τραπεζών με την ανοχή της κυβέρνησης-ενώ δεν θα πάψουμε να την τονίζουμε, έως ότου το καταλάβουν όλοι οι Έλληνες, αντιδρώντας στην κλοπή που υφίστανται (από τον πληθωρισμό μόνο το 2022 έχασαν πάνω από 15 δις € οι καταθέσεις τους).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here