Eric Toussaint: Είναι νόμιμο το ελληνικό χρέος;

0
188

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Τουσέν εξήγησε τον ρόλο και το περιεχόμενο της «Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος» που ολοκλήρωσε την τριήμερη συνεδρίασή της στην Αθήνα.

«Αυτή η Επιτροπή που δημιουργήθηκε στις 4 Απριλίου 2015 – βρισκόμαστε στη δεύτερη συνεδρίασή της – αποτελείται από παραπάνω από 30 άτομα και μια δεκαπενταριά από αυτά δεν είναι Έλληνες. Προέρχονται από 10 διαφορετικές χώρες!

» Οι 15 από αυτούς είναι από την Ελλάδα. Πρόκειται για διαφορετικά άτομα. Είναι νομικοί, οικονομολόγοι, ειδικοί σε θέματα ελέγχου δημοσίων υποθέσεων»…αναφέρει, ενώ σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων της Επιτροπής δηλώνει ότι πρόκειται να ερευνηθεί αποκλειστικά το χρέος χαρακτηρίζοντάς το «παράνομο, αφόρητο, επαχθές ή μη νόμιμο.»

Στην ερώτηση, τι καινούριο μπορεί να φέρει η Επιτροπή, τονίζει χαρακτηριστικά:

«Θα φέρει μια αυστηρή απόφαση που θα κρίνει τον νομικό χαρακτήρα της διεκδίκησης του εξωτερικού χρέους της Ελλάδας.

Και εάν μετά από εξαντλητική ανάλυση προκύψει ότι το ποσό του χρέους – πολύ σημαντικού ύψους – που ζητείται από την Ελλάδα είναι παράτυπο παράνομο ή επαχθές και αφόρητο, αυτό θα δώσει επιχειρήματα στις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Θα δώσει, επίσης, επιχειρήματα στον ελληνικό πληθυσμό, για να προβληματισθεί σε αυτό το οποίο πρέπει να πράξει, ανεξάρτητα από τις εκλογές.»

Ο Ερίκ Τουσέν είπε ακόμη ότι οι Έλληνες:

«παρακολουθούν τι ακριβώς συμβαίνει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις πώς εξελίσσεται η κοινή γνώμη, και οι εργασίες μας χρησιμεύουν στη συνειδητοποίηση του πληθυσμού. Συνειδητοποίηση τόσο στην Ελλάδα αλλά επίσης και σε διεθνές επίπεδο.»

Στην ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, εάν το πρόβλημα του χρέους της Ελλάδας, συγκριτικά με εκείνο άλλων χωρών, έχει ειδικά χαρακτηριστικά, ο κ. Τουσέν απάντησε:

« Ναι και όχι. Ναι, διότι 80% του χρέους διεκδικείται από την τρόικα, τη σημερινή Ομάδα των Βρυξελλών, δηλαδή το ΔΝΤ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την ΕΚΤ και 14 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης που δανειοδότησαν την Ελλάδα. Αυτό αντιπροσωπεύει το 80% του ελληνικού χρέους.

»Υπάρχει, επίσης, το ενιαίο του χρόνου, δηλαδή δημιουργήθηκε σε μια συγκεκριμένη περίοδο σχετικά με τους πρωταγωνιστές και τη δράση τους. Διότι αυτό το 80% του χρέους είναι χρέος πολύ πρόσφατο, που προέρχεται από την περίοδο 2010-2012 μέχρι σήμερα.

» Συνεπώς μιλάμε για τα δύο προγράμματα, αποκαλούμενα σωτηρία της Ελλάδας, δηλαδή τα δύο Μνημόνια που διαδέχθηκαν το ένα το άλλο. Αυτά τα μνημόνια έφεραν δραματικές επιπτώσεις σε οικονομικό επίπεδο, και σύμφωνα με μια σειρά ερευνών δημιούργησαν μια εξαιρετικά μεγάλη ύφεση στις συνθήκες ζωής του ελληνικού πληθυσμού.

» Μπορούμε έτσι να ερευνήσουμε τα χρέη που αποδίδονται στην Ελλάδα, τις πολιτικές που εφαρμόσθηκαν και σε ποια χρονική περίοδο. Και έτσι να προσδιοριστεί, εάν το αίτημα αποπληρωμής που διεκδικούν το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, τα 14 κράτη-μέλη ή ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας, εάν αυτές οι διεκδικήσεις χρέους είναι δικαιολογημένες ή όχι.

» Από την άλλη υπάρχει ένα 20% του χρέους που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών πιστωτών, ιδιαίτερα ελληνικών τραπεζών που αγοράζουν ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας.

Αλλά βρίσκονται και στα χέρια ξένων πιστωτών από τους οποίους ορισμένοι είναι τα γνωστά «κοράκια» που «σπεκουλάρουν» πάνω στο ελληνικό χρέος, διαρθρωμένο από το 2012, και εδώ υπάρχει βεβαίως, επίσης, η ανάγκη ανάλυσης και νομιμοποίησης των μεγάλων ποσών που διεκδικούν οι μεγάλοι ξένοι πιστωτές.»

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here