ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ EVA: «Εξελιγμένος Υπολογιστικός Αλγόριθμος» μίας εβδομάδας ή ένα «Άλλοθι» για να ανοίξει ο Τουρισμός;

0
418

Οι επισκέπτες να έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού 72 ωρών…

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει πως η Ελλάδα θα διενεργούσε ελέγχους στις πύλες εισόδου δειγματοληπτικά, με τη δειγματοληψία να στηρίζεται σε έναν «εξελιγμένο υπολογιστικό αλγόριθμο», όπως είχε πει ο ίδιος.

Ο υπολογιστικός αλγόριθμος αυτός είχε την κωδική ονομασία EVA και ήταν δωρεά μιας επιστημονικής ομάδας από τις ΗΠΑ, όμως η επιλογή της Ελληνικής Κυβέρνησης να τον υιοθετήσει, αμφισβητείται ανοιχτά από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή για την τεχνολογία, ένας εκ των δύο Ελλήνων ερευνητών που ανέπτυξαν τον EVA, αποκάλυψε σε ιδιαίτερο χαλαρό ύφος ότι η όλη διαδικασία εκπόνησης του σχεδίου έγινε σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, υπονοώντας πως η απόφαση για άνοιγμα του τουρισμού ήταν ήδη ειλημμένη και «έτρεχαν» τελευταία στιγμή.

Ερωτήσεις πάνω στο θέμα προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έχουν καταθέσει ο Γιώργος Τσίπρας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Κρίτων Αρσένης από το ΜΕΡΑ25.

Σήμερα ο EVA είναι offline, όπως ανέφερε ο ερευνητής, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Πως όμως έφτασε ο EVA να παρουσιαστεί ως το βασικό εργαλείο για το άνοιγμα του Τουρισμού;

Η ιστορία έχει ως εξής…

Το εργαλείο που θα μπορούσε να «σκοτώσει τη μισή χώρα» φτιάχτηκε σε μία εβδομάδα

«Μας είπαν τέλεια παιδιά, το κάναμε review, είναι όλα φανταστικά, υπάρχει ελπίδα αν φτιάξουμε αυτό το σύστημα. Σε μια εβδομάδα θα πρέπει να είναι online γιατί θα αρχίσουν να μπαίνουν οι τουρίστες». Έτσι μετέφερε στους διαδικτυακούς συνομιλητές του τη στιχομυθία με το Πρωθυπουργικό επιτελείο ο Γιάννης Βλαχογιάννης, ένας εκ των δύο Ελλήνων της ομάδας που δημιούργησαν τον αλγόριθμο EVA.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο EVA είναι ένα εργαλείο που επεξεργαζόμενο τις φόρμες που κάθε επισκέπτης συμπλήρωνε πριν την είσοδό του στη χώρα (PLF), αφού έχουν αφαιρεθεί τα προσωπικά στοιχεία, κάνει υποδείξεις σε δύο κατευθύνσεις: Αφενός σε ποιούς επισκέπτες πρέπει κατά προτεραιότητα να γίνει τεστ αφού κρίνονται ως πιο πιθανοί φορείς του κορονοϊού, αφετέρου ποιες χώρες πρέπει να «κοπούν» από την κυβέρνηση ως τόποι αφετηρίας των ταξιδιωτών προς την Ελλάδα.

«Ο λόγος που χρειάζεσαι το σύστημα είναι γιατί τότε είχαμε 100.000 τουρίστες ανά ημέρα και 10.000 τεστ», λέει ο Βλαχογιάννης στους συνομιλητές του ΕΔΩ………

Η συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την τετραμελή ομάδα από τις ΗΠΑ (Γιάννης Βλαχογιάννης, Κίμων Δρακόπουλος, Hamsa Bastani και Vishal Gupta) ξεκίνησε, σύμφωνα με την αφήγηση του Βλαχογιάννη, όταν οι άνθρωποι του Μεγάρου Μαξίμου εμφανίζονται να βρίσκουν ενδιαφέροντα κάποια μοντέλα που τους είχε παρουσιάσει ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, Κίμων Δρακόπουλος. «Οκ, τί μπορείτε να κάνετε;»…ρώτησαν τους δυο Έλληνες ερευνητές οι σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αφού χαζό-χαιρόμασταν οι δυο μας με την τεχνολογία, μας στέλνουν ένα mail για να κάνουμε 6 η ώρα το πρωί zoom call. Τους λέω « 6 η ώρα το πρωί παιδιά δεν πρόκειται να ξυπνήσω με καμία Παναγία, ούτε για τον Πρωθυπουργό της χώρας».

Έτσι περιγράφει ο Βλαχόπουλος το αίτημα για τηλεδιάσκεψη από το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς η ελαφρότητα της περιγραφής να απαξιώνει απαραίτητα το περιεχόμενο της εργασίας του.

Η τηλεδιάσκεψη έγινε τελικά, οι επιστήμονες παρέδωσαν κάποια αποτελέσματα και τότε οι άνθρωποι γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμφανίζονται να λένε το «Σε μια εβδομάδα θα πρέπει να είναι online γιατί θα αρχίσουν να μπαίνουν οι τουρίστες».

«Σε μια εβδομάδα δεν θα έχω μάθει AWS (Amazon Web Services), εγώ είμαι σε Google Cloud» τους απάντησε ο Βλαχογιάννης, όμως σε διάστημα μίας εβδομάδας ο EVA ήταν ανεβασμένος στο διαδίκτυο.

Με αυτό το χαλαρό ύφος, στη συνέχεια της διαδικτυακής κουβέντας, ο Βλαχογιάννης περιέγραψε την κρισιμότητα του έργου που η ομάδα του ανέλαβε κατά παραγγελία της Ελληνικής Κυβέρνησης:

«Ήταν πολύ ενδιαφέρον project όχι μόνο από άποψη τεχνολογίας αλλά κι από άποψη ότι δεν μπορούσες να κάνεις κανένα λάθος. Δηλαδή ένα λάθος στα δεδομένα σήμαινε ότι θα είχαμε σκοτώσει τη μισή χώρα αμέσως, θα φέρναμε κόσμο μέσα που δεν έπρεπε».

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ………..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code