«JUDICIAL ODYSSEY»….του δικηγόρου Λεωνίδα Μαγκλή.

0
237

Το 2009 ο μακαρίτης συμπολίτης μας Παναγιώτης Μπερνίτσας κατήγγειλε εγγράφως τα «μαρτύρια του Τάνταλου» που ένας άλλος συμπολίτης μας – ο Χαράλαμπος Μαυρομμάτης – είχε υποστεί από τη μήνυ του, τότε, δημάρχου Νικολάου Χιωτάκη και της ομάδας του.

Ο Χαράλαμπος Μαυρομμάτης είχε κάνει το «λάθος» ν΄ απευθυνθεί στον Δήμο Κηφισιάς και το κυρίαρχο Σώμα του εκλεγμένου Δημοτικού Συμβουλίου, να του χορηγήσει Άδεια Λειτουργίας Γραφείων / Ιατρείων στο ιδιόκτητο διώροφο οίκημα της οικογένείας του στην οδό Γεωργαντά αρ. 24.

Το ιδιόκτητο διώροφο οίκημα της οικογένειας Μαυρομμάτη στην οδό Γεωργαντά αρ. 24.

Κι αυτό έγινε χωρίς να προσπέσει γονυπετής να φιλήσει το χέρι του «Άρχοντα» της περιοχής και να ικετεύσει ταπεινά την συναίνεσή του – με ότι αυτό συνεπάγεται – στην χορήγηση αυτής της Άδειας.

Έκτοτε ο κ. Χιωτάκης του κήρυξε τον πόλεμο. Ο εκλεγμένος Εκπρόσωπος της προάσπισης των δίκαιων δικαιωμάτων των Πολιτών της περιοχής του, ο άνθρωπος που υποβάθμισε την πόλη της Κηφισιάς με ανόητους, πανάκριβους ποδηλατοδρόμους και καλντερίμια, πού έχει παντού «καθίσει». Χώρια τις Άδειες της «τσίκνας», που χορήγησε και που έδιωξαν πολυτελή καταστήματα τύπου Louis Vuitton.

Για να μην αναφερθούμε στη διαγουμισμένη Νέα Ερυθραία και τη «Μικρή Μύκονο» που έστησε εκεί. Αυτό, ενδεχόμενα, να το αποκαλεί ο ίδιος «πολιτιστική προαγωγή», ο κόσμος, όμως, γνωρίζει περισσότερα. Φοβάται, όμως, να μιλήσει.

Ο συμπολίτης Χαράλαμπος Μαυρομμάτης, δεν φοβήθηκε! Μολονότι κι ο ίδιος ανήκει στον ίδιο πολιτικό χώρο, δεν δέχθηκε να σκύψει το κεφάλι. Έφτασε ο Πολίτης να τα βάλει με το τοπικό κατεστημένο.

Από την μια μεριά ο Δήμαρχος κι η παρέα του, με τις ατέλειες του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και τους έμμισθους Δικηγόρους, Πολεοδόμους,, κ. ά. του Δήμου, και από την άλλη ο απλός Πολίτης να ξεπαραδιάζεται .

Όλες οι Αρχές δικαίωσαν τον Χαράλαμπο Μαυρομμάτη: «Ο Συνήγορος του Πολίτη», οι «Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης», ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης/Περιφέρειας, οι Δικαστικές Επιτροπές της Περιφέρειας. Όλες και όλοι!

Τα αργά γρανάζια του Κράτους, λειτούργησαν. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρέπεμψε την καταγγελία του Π. Μπερνίτσα στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών άσκησε Δίωξη καθ΄ όλων των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Κηφισιάς που ψήφισαν κατά του νόμιμου αιτήματος προς χορήγηση Αδείας Λειτουργίας Γραφείων / Ιατρείων του Χαράλαμπου Μαυρομμάτη κατά τις Συνεδριάσεις της 11/11/2009 και 27/1/2010 του Δημοτικού Συμβουλίου.

Έτσι ασκήθηκε δίωξη κατά των εξής είκοσι πέντε (25) Δημοτικών Συμβούλων για συνέργια και συναυτουργία, κατά εξακολούθηση, σε παραβάσεις καθήκοντος της υπηρεσίας τους:

Αντ. Βάρδα, Χρ. Καλού, Αν Κορογιαννάκη, Βασ. Κωνσταντακόπουλου, Ελ. Λιαπάκη, Δημ. Μουτζούρη, Αν. Νικολέλη, Βασ. Ξυπολυτά, Νικ. Παναγιώτου, Ε. Σιδέρη, Γ. Παπαδόπουλου, Ε. Κύρλου, Ασπ. Βλάχου, Α. Κεφαλά, Α. Μπιτσάνη, Ε. Μαρκεσίνη, Ι. Διονυσιώτη, Α. Βαλασοπούλου, Φ. Δημάκη, Α. Σρεφανάκου, Μ. Σελιάμη, Λ. Ψυχόπαιδα, Νικ. Σφαντού, Χρ. Κοσμά, Βασ. Παπαδημητρίου.

Δίωξη ασκήθηκε επίσης και κατά του διευθυντή Πολεοδομίας του Δήμου Κηφισιάς Ηλία Σπυρόπουλου, για παράβαση καθήκοντος από πρόθεση.

Για τα αδικήματα όλων των παραπάνω κρίθηκε διωκτέος ηθικός αυτουργός ο, τότε, Δήμαρχος Νικόλαος Χιωτάκης. Ήταν τέλος του 2012.

Σχεδόν ταυτόχρονα ασκήθηκε και πειθαρχική δίωξη κατά των παραπάνω από τον Γεν. Γραμ. Περιφέρειας, ο οποίος και παρέπεμψε το θέμα στο Πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο.

Τα πάντα τα παλέψανε όλοι με τους Νομικούς Συμβούλους του Δήμου ΠΛΗΝ του Νικ. Χιωτάκη, που διαισθάνθηκε τον μεγάλο κίνδυνο και το διακύβευμα και προσέλαβε τον….Δημήτριο Τσοβόλα (!) για την υπεράσπισή του. Παράλληλα εγκρίθηκε και η παροχή «δικαστικής συμπαράστασης» από το Ταμείο του Δήμου, για την υπεράσπιση του εν ενεργεία δημοτικού συμβούλου Ν. Χιωτάκη!

Το Πενταμελές Πειθαρχικό Συμβούλιο απαρτιζόμενο από τρεις εφέτες, έναν Δήμαρχο κι έναν υπάλληλο της Περιφέρειας επέβαλε σε είκοσι δύο (22) Δημοτικούς Συμβούλους «δεκαπενθήμερη αργία».

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι προσέφυγαν κατά της παραπάνω Απόφασης στην Ακυρωτική Διαδικασία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κόλαφος!

Το επταμελές Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ομόφωνα απέρριψε τις Ακυρωτικές Αιτήσεις, θεωρώντας και ήπια την επιβληθείσα πειθαρχική ποινή.

Στην Ποινική Δίωξη, ο Χαρ. Μαυρομμάτης δήλωσε παράσταση ως Πολιτικά Ενάγων, για να μπορέσει να λάβει μέρος στην δίκη. Τα λεφτά του – και της οικογενείας του – είχαν τελειώσει.

Μολονότι, ο τότε, Δήμαρχος Ν. Χιωτάκης αναγκάστηκε να δώσει εντολή στον Ηλ. Σπυρόπουλο να χορηγήσει Άδεια Λειτουργίας Γραφείων/ Ιατρείων στον Χαρ. Μαυρομμάτη (Οκτώβριος 2013!), το ενδιαφέρον του οποιουδήποτε πιθανού ενοικιαστή, τορπιλίζεται από τους Δημοτικούς παράγοντες, ακόμα και σήμερα.

Το Τριμελές Εφετείο, με την 1945/ 13/3/2015 Απόφασή του (μειοψήφησε ο Πρόεδρος, Σωτ. Τσιμπέρης) απάλλαξε όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους και τον Ηλ. Σπυρόπουλο και καταδίκασε (επαυξάνοντας την Εισαγγελική Πρόταση) σε 12 μήνες φυλάκιση την Α. Βαλασοπούλου (δικηγόρο απασχολούμενη στην Νομική Υπηρεσία του Δήμου) και σε 15 μήνες φυλάκιση τον Ηθικό Αυτουργό Νικόλαο Χιωτάκη (τότε Δήμαρχο).

Στο Πενταμελές Εφετείο, η υπόθεση εκδικάστηκε σε τρεις συνεδριάσεις, την 13/7/2016, την 7/10/2016 και την 19/10/2016. Παρέστησαν η Α. Βαλασοπούλου με τον συνήγορό της ο Ν. Χιωτάκης με τον συνήγορό του Δημήτρη Τσοβόλα και ο Πολιτικά Ενάγων (Χ. Μαυρομμάτης) με τον, διορισμένο από τον Δικηγορικό Σύλλογο, συνήγορό του Π. Κουτσουβέλη, καθ΄ όσον είχε δηλώσει απορία και είχε τύχει «ευεργετήματος πενίας».

Μάρτυρες κατηγορίας, και στους δυο βαθμούς: ο Σωτ. Τατασόπουλος (δεν εμφανίστηκε), η Ζωή Κατσιάνη (εμφανίστηκε στο Πενταμελές Εφετείο μόνο), η οποία καταλόγισε δόλο στις ενέργειες και παραλείψεις του Ν. Χιωτάκη και ο Βασίλης Βάρσος, ο οποίος μόνο που δεν έκλαψε γιατί τόσα χρόνια ψήφιζε το αίτημα του Χαρ. Μαυρομμάτη, ενώ έπρεπε να είχε δει ότι ο ίδιος (τόσα χρόνια με την ψήφο του) παρανομούσε.

Μάρτυρες υπεράσπισης ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου Λεωνίδας Λώρας, η υπάλληλος του Δήμου στο Τμήμα Πολεοδομίας Μ. Πιλάτη και ο «ακραιφνής αντίπαλος» του Ν. Χιωτάκη, Μανώλης Κουρμαδιάς.

Κατά τη δεύτερη Συνεδρίαση της 7/10/2016, ο Εισαγγελέας (Ι. Αγγελής, το «βαρύ νούμερο» του Εισαγγελικού Σώματος, καθώς ανέλαβε το Τμήμα Δίωξης της Τρομοκρατίας) απέρριψε τις Ενστάσεις παραγραφής κλπ. και πρότεινε την ενοχή και των δύο κατηγορουμένων κατά το Κατηγορητήριο.

Στην τρίτη Συνεδρίαση του Δικαστηρίου, αγόρευσαν οι Δικηγόροι. Το Δικαστήριο διέκοψε και επανήλθε μετά από μία ώρα και είκοσι λεπτά. Ομόφωνη η απαλλαγή της Α. Βαλασοπούλου και η απαλλαγή του Ν. Χιωτάκη με τρεις προς δύο ψήφους.

Οι δύο Εφέτες που ψήφισαν την καταδίκη του Ν. Χιωτάκη, ήταν η Πρόεδρος του Δικαστηρίου Βασιλική Μπαζάκη και ο Εφέτης Φώτιος Μουζάκης.

Αυτό το αποτέλεσμα θεωρήθηκε «θρίαμβος» από τοπική εφημερίδα για τον Ν. Χιωτάκη.

Τέτοιους «θριάμβους» πετύχαινε πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια στη Ρωμαϊκή χερσόνησο ο βασιλιάς Πύρρος! Έκτοτε αυτοί οι «θρίαμβοι» καλούνται «πύρριες νίκες»!

Στο βάθος, πάντα, περιμένει η Αργίτισσα με την κεραμίδα στο χέρι!!

Υ.Γ.: Ο κ. Λ. Μαγκλής είναι ο δικηγόρος που χειρίστηκε επιτυχώς επί 12 χρόνια την «υπόθεση Χαράλαμπου Μαυρομμάτη».

Παλιός Κηφισιώτης, γέννημα-θρέμμα της πόλης μας, γνωρίζει πράγματα-καταστάσεις-πρόσωπα γι’ αυτό και συμπαραστάθηκε στο δίκαιο αίτημα του συμπολίτη μας, προς όφελος όλων των συμπολιτών, που αντιμετωπίζουν παρόμοιες «αυθαιρεσίες».

Ο Λεωνίδας και ο Τέλης είναι γιοί του διάσημου συγγραφέα, αείμνηστου Γιάννη Μαγκλή, που υπήρξε και Πρόεδρος των Ελλήνων συγγραφέων.

{jcomments on}

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code