Διπλωματικό Επεισόδιο προκαλεί το 4αρι της Ελλάδας στην Κύπρο στην Eurovision 2023.

0
340

Τρία 24ωρα μετά την ολοκλήρωση του φετινού διαγωνισμού της Eurovision και ακόμη δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις για το 4αρι της Ελλάδας στην Κύπρο, με το όλο ζήτημα να αποκτά ακόμη και διαστάσεις…διπλωματικού επεισοδίου ανάμεσα στις δύο χώρες!

Eurovision 2023: Διπλωματικό επεισόδιο προκαλει το 4αρι της Ελλάδας στην Κυπρο

Οι αντιδράσεις στη Κύπρο ήταν σφοδρές, καθώς κανείς δεν περίμενε πως η Ελλάδα θα έδινε μόνο 4 βαθμούς στην συμμετοχή της Κύπρου στο διαγωνισμό, ιδίως από τη στιγμή που οι δύο χώρες είθισται να ανταλλάσσουν μεταξύ τους 12άρια, πλην σπανίων περιπτώσεων.

Ένας από εκείνους που εξέφρασαν την πικρία τους για το συμβάν, ήταν και ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Θανάσης Τσώκος, ο οποίος ήταν σήμερα καλεσμένος στην εκπομπή «Super Κατερίνα» της Κατερίνας Καινούργιου.

O Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ κλήθηκε να σχολιάσει όλα όσα συνέβησαν, μεταξύ άλλων και τα τυπικά κωλύματα στη σύσταση της κριτικής επιτροπής της ΕΡΤ για τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού.

Στην ερώτηση εάν το ΡΙΚ προτίθεται στην κατάθεση ένστασης για την ελληνική κριτική επιτροπή, ο Θανάσης Τσώκος ανέφερε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, προσθέτοντας πως η τελική βαθμολογία θα μπορούσε να αλλάξει μόνο αν αυτεπαγγέλτως η EBU, που έχει ήδη πληροφορηθεί το ζήτημα, προχωρούσε στην ακύρωση της βαθμολογίας της επιτροπής της ΕΡΤ.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ εξέφρασε, πάραυτα, την πικρία του για το γεγονός πως η Ελλάδα δεν έδωσε «ειδικά φέτος» το 12αρι στην Κύπρο, υποστηρίζοντας πως κατά γενική ομολογία ήταν μία άρτια συμμετοχή και με το 4 που τελικά της έδωσε, στέρησε από τη χώρα του ένα πλασάρισμα στην πρώτη δεκάδα.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Θανάσης Τσώκος έδωσε μία συμβουλή προς την ΕΡΤ, τονίζοντας πως θα πρέπει να εξορθολογήσει την επιτροπή της.

Σημειώνουμε πως το πρόβλημα που υπάρχει στην σύσταση της επιτροπής της ΕΡΤ, είναι πως σε αυτή συμμετέχουν δύο μέλη όπου έχουν εργασιακή σχέση με την Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση, κάτι το οποίο απαγορεύεται από τους κανονισμούς της EBU, ενώ όλα τα μέλη της είναι ραδιοφωνικοί παραγωγοί, κάτι που δεν εξασφαλίζει την ποικιλότητα που ζητείται από τις Εθνικές κριτικές επιτροπές.

Σύμφωνα δε με τον κανονισμό που ισχύει στην Eurovision 2023, σε περίπτωση ακύρωσης μίας κριτικής επιτροπής, ισχύει εις διπλούν η ψηφοφορία του televoting αυτής της χώρας.

Η συγκεκριμένη είδηση δεν ήχησε διόλου καλά και στις εφημερίδες της Κύπρου, με τον «Φιλελεύθερο» να εκφράζει την ενόχλησή του στο πρωτοσέλιδό του. Η εφημερίδα τονίζει πως οι Κύπριοι θεωρούν προσβλητική και κυρίως υποτιμητική τη στάση της Ελλάδας, με ορισμένους, μάλιστα, να τείνουν να το συνδέσουν και με επιλογές στο επίπεδο της γεωπολιτικής που έγιναν από την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Κι αυτό, διότι η πολιτική, όπως φάνηκε πέρυσι με την επιλογή του τραγουδιού της Eurovision, παίζει καταλυτικό ρόλο και όπως έχει δείξει η ίδια ζωή, η γεωπολιτική δημιουργεί δεσμούς. Οι σκανδιναβικές χώρες και εκείνες της Ανατολικής Ευρώπης, πάντα στηρίζουν η μία την άλλη.

Την ίδια ώρα, η απόφαση της Ελλάδας να μην δώσει 12 βαθμούς στην Κύπρο, της στέρησε τη δυνατότητα να είναι στη 10άδα της τελικής κατάταξης.

Κοτζιάς: Προσπάθεια να αποξενωθεί η Ελλάδα με την Κύπρο.

Το τεσσάρι που πήρε η Κύπρος από την Ελλάδα στον διαγωνισμό της Eurovision, σχολίασε μέσω ανάρτησης του στο Twitter και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Νίκος Κοτζιάς.

Ο Νίκος Κοτζιάς έκανε λόγο για, «προσπάθεια που κάνουν πολλές πλευρές του κυρίαρχου συστήματος να αποξενωθεί η Ελληνική κοινωνία από την Μεγαλόνησο και το Κυπριακό».

Υ.Γ. Σάλος με τα βρισίδια του Ηλία Ψινάκη για τους βαθμούς της ΕΡΤ στην Eurovision.

Πυρά κατά της ΕΡΤ για το πρωτοφανές στα χρονικά ατόπημα με την Κύπρος τον διαγωνισμό της Eurovision, εξαπέλυσε ο Ηλίας Ψινάκης.

Η κίνηση της επιτροπής της ΕΡΤ να δώσει μόλις…4 βαθμούς στην Κύπρο προκάλεσε σοκ και οργή, με πλήθος καλλιτεχνών αλλά και…πολιτικών να καταδικάζουν την απαράδεκτη βαθμολογία.

Την ίδια ώρα, σφοδρές παραμένουν οι αντιδράσεις στην Κύπρο όπου κανείς δεν περίμενε πως η Ελλάδα θα έδινε μόνο 4 βαθμούς στην συμμετοχή της στο διαγωνισμό!

Υ.Γ.1. Αυτοί είναι οι πέντε της ΕΡΤ του Μητσοτάκη που έθαψαν την Κύπρο στη Eurovision.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή του Γιώργου Λιάγκα αυτά είναι τα μέλη της Ελληνικής επιτροπής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here