Οι γητευτές των αλόγων μας μυούν στα μυστικά του πιο πιστού συνοδοιπόρου της ανθρωπότητας.

0
596

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

Ίππος, αυτό το υπέροχο ζώο, σύντροφος και συνοδοιπόρος του ανθρώπου από τις απαρχές της ιστορίας μας, όσο και βασικός καταλύτης της κοινωνικής μας εξέλιξης. Χάρη σε αυτά τα εξαιρετικά νοήμονα και συναισθανόμενα, αλλά και πολύ φιλικά προς εμάς, όντα, λύσαμε το πρόβλημα της μεταφοράς μας σε μακρινούς τόπους, της ανεπαρκούς μας δύναμής για απαραίτητες εργασίες και, τελικά, χάρη και σε αυτά δαμάσαμε τη Φύση προς όφελος της εξέλιξής μας.

Αρνητική παρένθεση, φυσικά, η εκμετάλλευση τους και ο καταναγκασμός τους σε συμμετοχή στους μεταξύ μας αλληλοσπαραγμούς…

Σήμερα, με την τεχνολογία να έχει επιλύσει τα παραπάνω θέματα, τα άλογα δεν είναι απαραίτητα πια για τους ανθρώπους, οι οποίοι περιορίζουν τη «χρήση» τους σε ιπποδρομιακούς αγώνες ή ως μέσο περιήγησης στην εξοχή.

Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα;

Μήπως αυτός ο προαιώνιος σύντροφος έχει ακόμα πολλά να μας προσφέρει, με την πάντα χαρακτηριστική του ανιδιοτέλεια, κυρίως πια στον συναισθηματικό αλλά και ψυχικό τομέα;

Επισκεφτήκαμε τους στάβλους «Kismet Stables», οδηγώντας για λίγες δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, στα Βίλια της δυτικής Αττικής, ώστε να λάβουμε τις απαντήσεις.

Γνωρίσαμε από κοντά αυτά τα εκπληκτικά πλάσματα και διαπιστώσαμε πόσο εύκολο είναι τελικά να τα «τιθασεύσεις» -αλλά και να τα συμπαθήσεις περισσότερο. Ο συγκεκριμένος στάβλος μάλιστα, διατηρεί τη φιλοσοφία της ευζωίας των ίππων, φροντίζοντας τα ζώα να έχουν την ευκαιρία καθημερινά να καλπάζουν ελεύθερα στη φύση, με ή χωρίς τον ιππέα τους…

Όπως μας εξήγησε η ιδιοκτήτρια των στάβλων, Αθηνά Ανδριανού, στους στάβλους παρέχονται βασικά αλλά και προχωρημένα μαθήματα ιππασίας, σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, ενώ υπάρχουν προγράμματα προσαρμοσμένα για μικρά παιδιά (από 5 ετών και άνω). Και μιας και αναφέραμε τα παιδιά, πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ μας γνωρίσαμε και μια ενθουσιασμένη αναβάτρια, ετών…85!

«Μεταξύ άλλων, μας επισκέπτονται πολλοί άνθρωποι κατόπιν σύστασης ψυχολόγου ή ψυχιάτρου, καθώς είναι γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες που ενέχει και μόνη επαφή του ανθρώπου με τα άλογα», επισημαίνει η «γητευτής», με εμπειρία άνω των 30 ετών στους ίππους, Αθηνά Ανδριανού.

Ο εκπαιδευτής-προπονητής Δημήτρης Πάστρας, από τη μεριά του μας εξήγησε εύκολα και κατανοητά, στην πράξη, πως να ιππεύουμε και να γινόμαστε «ένα» με το άλογο, προσαρμόζοντας το σώμα μας και μαθαίνοντας τις κατάλληλες εντολές ώστε το ζώο να μας εμπιστευθεί και να καλπάσουμε μαζί του!

Δείτε το ρεπορτάζ:

Δείτε φωτογραφίες:

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code