Ομολογία Ενοχής.

0
280

Δεν είναι πρώτη φορά που ένας Υπουργός δυσκολεύεται μπροστά σε ένα πρωτοσέλιδο εφημερίδας. Αλλά ο τρόπος που αντέδρασε ο Μιχάλης  Χρυσοχοΐδης για το πρωτοσέλιδο της «Εφημερίδας των Συντακτών» με τίτλο «Καταγγέλλουν βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ», στις 16/03/21 είναι ασφαλώς πρωτοφανής.

Η επιλογή να κρυφτεί πίσω από ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. και η αντιδεοντολογική χρησιμοποίηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ως προπαγανδιστικού μηχανισμού φανερώνουν τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Η σπασμωδική επίθεση στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που απλώς έκανε το καθήκον της, δηλαδή δημοσιοποίησε σοβαρές και επώνυμες καταγγελίες πολιτών για υπερβάσεις κρατικών οργάνων, ισοδυναμεί με ανοιχτή ομολογία ενοχής.

Μέσα σε λίγες ώρες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη λησμόνησε όσα έλεγε την περασμένη Παρασκευή, σε μια μεγάλη ανακοίνωση στην οποία περιλαμβάνονταν η υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής Αλιβιζάτου, η πρόσκληση των πολιτών να καταγγέλλουν τα περιστατικά βίας και η διαβεβαίωση ότι όλα θα ελέγχονται.

Τώρα το μήνυμα είναι σαφές: Μην τολμήσετε να καταγγείλετε αυτά που υποστήκατε, γιατί είστε ψεύτες και όσοι ακούσουν την καταγγελία σας θα αντιμετωπιστούν ως συκοφάντες.

Βέβαια, πίσω από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται ο κ. Χρυσοχοΐδης και πίσω από αυτόν κρύβεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο οποίος γνωρίζει ότι στον μόνο τομέα που μπορεί να δείξει έργο η κυβέρνησή του είναι η σκληρή καταστολή ειρηνικών συγκεντρώσεων, οι συστηματικοί ξυλοδαρμοί πολιτών, η απόλυτη αυθαιρεσία στις συλλήψεις και η άσκηση βίας στα κρατητήρια.

Φυσικά η εφημερίδα δεν τρομοκρατείται με τέτοιες μεθόδους. Αλλά το μήνυμα του Κυρ. Μητσοτάκη δεν απευθύνεται σε μας. Απευθύνεται στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης που έσπευσαν (μαζί φυσικά και η ΕΡΤ) να αναπαραγάγουν την απειλητική ανακοίνωση, χωρίς να ασχοληθούν με την ακρίβεια των καταγγελιών.

Απευθύνεται ακόμα στους πολίτες που καλούνται να μείνουν απαθείς για να μην πάθουν τα ίδια. Κυρίως, όμως, απευθύνεται στους αστυνομικούς που βιαιοπραγούν. Τους στέλνει το μήνυμα ότι όσα λέγονταν μέχρι προχθές για ελέγχους καταγγελιών και ανεξάρτητες αρχές που δήθεν θα τους ελέγχουν είναι στάχτη στα μάτια.

Με τον τρόπο του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει την περιβόητη φράση που είχε απευθύνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προς τους αστυνομικούς, στις 30/07/1990, μια βδομάδα μετά από ακραία επίδειξη αστυνομοκρατίας στα Χανιά: «Εσείς είστε το κράτος».

Πηγή efsyn.gr

Υ.Γ. Δεν μας τρομάζετε, κ. Χρυσοχοΐδη.

Η απάντηση της «Εφ.Συν.» στον πρωτοφανή τρόπο που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιχείρησε να μας φιμώσει.

Με έναν πρωτοφανή τρόπο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επιχείρησε χτες να φιμώσει την «Εφ.Συν.» επειδή η εφημερίδα μας τολμά να ασχοληθεί με τα κρούσματα ακραίας αστυνομικής βίας που καταγγέλλονται τόσο στον δημόσιο χώρο όσο και στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων και στη ΓΑΔΑ.

Δεν ανέλαβε βέβαια ο κ. Χρυσοχοΐδης προσωπικά την ευθύνη για την απαράδεκτη αυτή πρωτοβουλία. Χρησιμοποίησε ως όχημα το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το οποίο μετέδωσε «ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.», σύμφωνα με την οποία χαρακτηρίζεται «απολύτως ψευδές και ακραία δυσφημιστικό» το χτεσινό μας πρωτοσέλιδο, και ζητείται η «δημοσίευση της διάψευσης στον ίδιο χώρο».

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τα πράγματα:

-Ρόλος του Τύπου και των δημοσιογράφων είναι να φέρνουν στο φως τις καταγγελίες των πολιτών, ιδιαίτερα όταν αφορούν τόσο σημαντικές περιπτώσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτων. Τι διαφορετικό έκανε η «Εφ.Συν.»;

-Ρόλος του υπουργείου και της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. είναι να διερευνούν όλες αυτές τις καταγγελίες, αναθέτοντας σε ανεξάρτητες αρχές τον ρόλο του ελέγχου. Ποια έρευνα διατάχθηκε για τη χτεσινή καταγγελία;

-Ρόλος του υπουργού είναι να μην κρύβεται πίσω από τις υπηρεσίες του, αλλά να αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη για τέτοιου είδους επιθέσεις στον Τύπο. Πώς ακριβώς διαχωρίζεται ο κ. Χρυσοχοΐδης από τους υφισταμένους του;

-Ρόλος του Αθηναϊκού Πρακτορείου δεν είναι να μεταδίδει χωρίς απάντηση τις κυβερνητικές επιθέσεις σε μέσα ενημέρωσης. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ασχολήθηκε με την αστυνομική αυθαιρεσία το ΑΠΕ;

-Ρόλος των υπόλοιπων μέσων ενημέρωσης είναι να μην υιοθετούν αβασάνιστα αυτή την επίθεση του υπουργείου σε συναδέλφους τους, αλλά να φροντίσουν να κάνουν κι αυτοί το σχετικό ρεπορτάζ για να διαπιστώσουν μόνοι τους την ακρίβεια των καταγγελιών. Πότε θα τελειώσει τέλος πάντων η υποχρέωση που έχουν αναλάβει από τη λίστα Πέτσα;

Η συνέχεια στη ΠΗΓΗ……..

Υ.Γ.1. Στην ΓΑΔΑ δημοσιογράφος του Kontra μαζί με βίντεο ντοκουμέντα.

Κατέθεσε σε ΕΔΕ ο οδημοσιογράφος του Kontra Κυριάκος Μαντούβαλος, μαζί με το αμοντάριστο βίντεο από τα επεισόδια στην Νέα Σμύρνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code