Τα Βρετανικά ΜΜΕ μιλούν για πιθανή Κατάληψη του Καστελλόριζου από την Τουρκία.

0
236

-Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει το μικρό Ελληνικό νησί;

-Κατά πόσο θα μπορούσε ένα μικρό νησί με μόλις λίγους κατοίκους να πυροδοτήσει την ένταση σε μια περιοχή;

Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει αρθρογράφος σε δημοσίευμά του στη Βρετανική Εφημερίδα Economist και συνεχίζει αναλύοντας τη σκέψη του…«Μπορεί η Τουρκία να καταλάβει ένα μικρό Eλληνικό νησί; Κινδυνεύει το Καστελλόριζο από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν;».

Το δημοσίευμα της περασμένης Πέμπτης αναφέρεται στις κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκία-φαινόμενο που έχει ενταθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους στην περιοχή-και θέτει στο επίκεντρο το μικρό νησί του Καστελλόριζου το οποίο θεωρεί πως «θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο ανάφλεξης» ανάμεσα στις σχέσεις των δύο γειτονικών χωρών.

Τα βρετανικά ΜΜΕ μιλούν για πιθανή κατάληψη του Καστελλόριζου από την Τουρκία | Defencenet

Το άρθρο κάνει σαφή αναφορά στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην περιοχή, τα οποία φαίνεται να παραγνωρίζει η κυβέρνηση του τουρκικού κράτους.

«Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελλόριζο και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα. “Μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά”…είχε προειδοποιήσει δύο μήνες νωρίτερα, υπονοώντας εισβολή».

«Οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελλόριζο, ενώ το πιο κοντινό σε αυτό ελληνικό νησί είναι η Ρόδος που απέχει 120 χιλιόμετρα»…σημειώνεται και μιλά για παράνομες βλέψεις της Τουρκίας η οποία δεν αποκλείεται να σχεδιάζει εισβολή και κατάληψη του νησιού, με αποτέλεσμα αυτή η σχετικά μικρή νησίδα να αποτελεί σημείο πυροδότησης της έντασης.

«Το νησί πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο της Eλληνοτουρκικής διαμάχης. Η Ελλάδα, στην οποία ανήκει το νησί υποστηρίζει ότι το Καστελλόριζο διαθέτει μια περιοχή υφαλοκρηπίδας, ή ΑΟΖ, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Στον αντίποδα, η Τουρκία λέει ότι το νησί είναι πολύ μικρό και απέχει πολύ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να δικαιούται ΑΟΖ. Επίσης, η Άγκυρα καταγγέλλει ότι οι ελληνικές αξιώσεις μπλοκάρουν την έξοδο της Τουρκίας στην Μεσόγειο»…συμπληρώνεται στο δημοσίευμα.

Μάλιστα, ο αρθρογράφος για να υποστηρίξει τα λεγόμενά του παραθέτει και έναν μικρό χάρτη στον οποίο οριοθετούνται τα Eλληνικά χωρικά ύδατα, ενώ με μία ακόμη διαχωριστική γραμμή δείχνει το σημείο της θαλάσσιας περιοχής που οι Τούρκοι διατείνονται ότι πρέπει να τους ανήκει, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το Καστελλόριζο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here