Έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Μαμαγκάκης.

0
529

Έναν από τους σπουδαιότερους μουσικούς έχασε ο καλλιτεχνικός μας κόσμος χθες το πρωί. Σε ηλικία 84 ετών πέθανε από καρκίνο ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης, στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, όπου τις τελευταίες οκτώ ημέρες έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Νίκος Μαμαγκάκης.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης έγραψε μουσική για τον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση, για όπερες, ηλεκτρονική μουσική , έργα για ορχήστρα, ενώ το 1964 κέρδισε το βραβείο μουσικής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μουσική του στην ταινία «Μονεμβασιά» του Γιώργου Σαρρή και το 1968 απέσπασε το βραβείο των κριτικών του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη μουσική του στην ταινία Παρένθεση» του Τάκη Κανελλόπουλου.

Ο Νίκος Μαμαγκάκης γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1929, ξεκίνησε τις σπουδές του από το Ωδείο Αθηνών, ενώ μαθήτευσε και στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Μονάχου με τους Καρλ Όρφ και Γκέντσμερ .

Οι αρχικές του αναζητήσεις αφορούσαν στην ανανέωση του ηχοχρώματος και τις δομικές και ρυθμικές σχέσεις που βασίζονται σε αριθμητικές αναλογίες, τόσο με βάση τα δυτικά πρότυπα όσο και με αναφορές στη δημοτική μας μουσική και κυρίως της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Σαν συνέπεια αυτής της αναζήτησης ήταν, η χρήση στα έργα του διαφόρων δημοτικών οργάνων (κρητική λύρα, σαντούρι, κ.α.) ή αντίθετα η χρήση και μόνο της ηχητικότητάς τους χωρίς αυτά καθ' εαυτά τα όργανα.

Τα πιο γνωστά έργα του είναι «Αναρχία για κρουστά και ορχήστρα και «Σενάριο για δύο αυτοσχέδιους τεχνοκρίτες για ενόργανο σύνολο», ενώ έχει γράψει μουσική και για τις ταινίες, μεταξύ άλλων, «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά», «Η νεράιδα και το παλικάρι», «Η αρχόντισσα και ο αλήτης» του Ντίνου Δημόπουλου, «Λούφα και παραλλαγή», «Άρπα-κόλλα», «Βίος και Πολιτεία» του Νίκου Περάκη και «Η λεωφόρος του μίσους» του Νίκου Φώσκολου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή στο κοιμητήριο στα Τρία Μοναστήρια στο Ρέθυμνο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here