«ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ»……..του Ηλία Νομπιλάκη.

0
514

Ζώντας στην Κηφισιά πάνω από «μισό αιώνα» και παρακολουθώντας συνεχώς τα δημοτικά δρώμενα, έχω αποκομίσει μια εμπειρία που σας μεταφέρω ώστε τώρα που θα μπούμε σε προεκλογική περίοδο να σκεφθούμε.

Σήμερα η Πόλη έχει περίπου 70.000 κατοίκους, πολύ μεγάλη έκταση και πολύ καλές προοπτικές να είναι πρότυπη Πόλη, άλλωστε ο κ. Θωμάκος κάθε τόσο αναφέρει στα δημοτικά συμβούλια για την υγιή οικονομική κατάσταση του Δήμου αλλά και τις δράσεις που υλοποιεί και κατ΄ αρχάς τον πιστεύω. Μακάρι ο καινούργιος Δήμαρχος να βρει τον Δήμο να δουλεύει ρολόϊ.

Ο «Κλεισθένης 1» δηλαδή ο νόμος με τον οποίο θα πάμε στις δημοτικές εκλογές τον Μάϊο 2019, δίνει απλή αναλογική και πολλές δυνατότητες για συμμετοχικές διαδικασίες των δημοτών, ώστε να «ζουν» την Πόλη που διαβιούν.

Αυτές οι δυνατότητες διοίκησης της Κηφισιάς «άνοιξαν» την όρεξη σε 15 συμπολίτες μας να δηλώνουν ότι θα κατέβουν υποψήφιοι Δήμαρχοι.

Σημαντικό αυτό για την Πόλη γιατί για να φτιαχτεί ένα ψηφοδέλτιο απαιτείται ο κάθε υποψήφιος να πείσει ένα αριθμό συμπολιτών μας να εκτεθούν κάτω από τους υποψήφιους. Μέσος αριθμός πολιτών που θα ενεργοποιηθούν ας πούμε 50 άτομα/ψηφοδέλτιο σημαίνει ότι 1.000 άτομα θα θελήσουν να μας προσφέρουν τις υπηρεσίες και τις γνώσεις τους.

Το καλό του «Κλεισθένη 1» είναι ότι δύσκολα κάποιος υποψήφιος – με τόσες υποψηφιότητες – θα αποκτήσει αυτοδυναμία και επομένως 2 ή 3 σχήματα θα συνεργαστούν για να μας κυβερνήσουν.

Σε ποια βάση θα συνεργαστούν;  Μα φαντάζομαι σε ένα πρόγραμμα που θα είναι συγκερασμός των προγραμμάτων τους.

Η ερώτηση μου όμως παραμένει διαχρονικά μία: γιατί οι υποψήφιοι δεν μπορούν να συνεργαστούν εκ των προτέρων σε ένα κοινό πρόγραμμα αναγκών και σχεδιασμού της Πόλης;

Ο Δήμαρχος, όποιος και να είναι, δεν καταλαβαίνει ότι απλώς είναι ο «μαέστρος» και μόνο με την ενεργή συμμετοχή δημοτικών συμβούλων, δημοτικών υπαλλήλων και πολιτών μπορεί να πετύχει;

Τα ονόματα των υποψηφίων τα ξέρω όλα και σας διαβεβαιώ ότι είναι εξαίρετες προσωπικότητες και στην «όλη ορχήστρα» θα ήταν πολύτιμοι για την Πόλη στον τομέα που γνωρίζουν, άλλος για την κοινωνική μέριμνα, άλλος για τα οικονομικά κλπ, όμως στους άλλους τομείς που δεν γνωρίζουν τι θα πρέπει να γίνει;

Μα να τους αναθέσουν σε αυτούς που τους γνωρίζουν, που δεν θα τους μάθουν εμπειρικά –  στου κασίδη το κεφάλι – και που από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων τους θα μπορούν να είναι παραγωγικοί, αφού βέβαια από σήμερα πρέπει να μελετήσουν τον «Κλεισθένη 1» και να μάθουν πως διοικείται ο Δήμος.

Γυρίζοντας λίγο πίσω όταν ακόμα τα κόμματα «όριζαν» υποψηφίους και εμείς αυτούς ψηφίζαμε να μας κυβερνήσουν ενδεχόμενα και χωρίς να τους ξέρουμε ή τι ικανότητες έχουν, αλλά και στο σήμερα όπου όλοι μας πλέον είμαστε καχύποπτοι απέναντι σε κάθε είδους πολιτικούς από δημοτικούς σύμβουλους έως τον Πρωθυπουργό, αναρωτιέμαι αν οι 15 συνδημότες που δηλώνουν ότι θα εκτεθούν μπορούν να μας πείσουν ότι μπορούν και θα αφιερωθούν στην Κηφισιά.

Τώρα λοιπόν που καταφέραμε να ξεφύγουμε από τον εναγκαλισμό των κομμάτων ελπίζω ότι εμείς οι δημότες, θα ακούσουμε με προσοχή όλους τους υποψήφιους, θα κρίνουμε ότι αυτά που θα μας πουν πραγματικά μπορούν να σχεδιασθούν και να υλοποιηθούν μέσα στην σημερινή πραγματικότητα και επιτροπεία και θα ψηφίσουμε αυτόν/ήν που αρμονικά θα μπορέσει να συνεργαστεί ώστε να δούμε πραγματική πρόοδο, άλλωστε η τεχνολογία βοηθά για μια έξυπνη πόλη, περιβαλλοντικά προστατευμένη, κοινωνικά ασχολούμενη με τις ανάγκες μας και ψηφιακά να παρακολουθείται ο όλος σχεδιασμός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here