Ποιος μπορεί να αποτρέψει τον πειρατή Ερντογάν να προκαλέσει μείζονα κρίση;…του Σάββα Ιακωβίδη.

0
560

Με αφορμή την παροξυσμική έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου, τίθενται τρία κρίσιμα ερωτήματα.

Πρώτον, γιατί ο Ερντογάν έχει αποθρασυνθεί και ξεπέρασε τα όρια αποθηρίωσης;

Α) Η Τουρκία είναι τεράστια αγορά, με πληθυσμό πέραν των 80 εκ., είναι μεγάλη στρατιωτική δύναμη (ο δεύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ), βρίσκεται σε σημαντική στρατηγική θέση, την έχουν όλοι ανάγκη.

Β) Οι ΗΠΑ διατηρούν στην Τουρκία κρίσιμης σημασίας στρατιωτικές Bάσεις. Δεν επιθυμούν να την δωρίσουν στον Ρώσο Πρόεδρο, Πούτιν.

Γ) Τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν τεράστια συμφέροντα στην Τουρκία. Άρα, αρκούνται σε φραστικές θολούρες έναντι της ασυγκράτητης εκνομίας της σε θέματα ελευθεριών, ανθρώπινων δικαιωμάτων και σεβασμού του κράτους δικαίου.

Δ) Η ΕΕ τρέμει τα εκατομμύρια προσφύγων και μεταναστών που η Τουρκία χρησιμοποιεί ως προσοδοφόρο εκβιασμό εναντίον της.

Ε) Ο Ερντογάν διάγει την περίοδο του μέλιτος με τη ρωσική αρκούδα, η οποία ανέχεται και συνδαυλίζει τον τουρκικό αναθεωρητισμό επειδή δι’ αυτού υπονομεύει το ΝΑΤΟ και τη Δύση.

Στ) Η Τουρκία απέκτησε ισχυρό ναυτικό διά του οποίου προβάλλει πλέον την ισχύ της στη Μαύρη Θάλασσα, στο Αιγαίο, στην Αν. Μεσόγειο, τις οποίες βάφτισε «Γαλάζια Πατρίδα».

Ζ) Από τον περασμένο  Μάιο, που η Τουρκία εισέβαλε στην κυπριακή ΑΟΖ με τρίτον Αττίλα, κατέλαβε μέγα τμήμα της και παράνομα διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις για φυσικό αέριο, εισπράττει μόνο φραστικές καταδίκες. Δεν έχει κανένα κόστος.

Θ) Απέναντί της υπάρχει ένα στρατηγικό κενό (Ελλάδα-Κύπρος), το οποίο πληροί με αρπακτικές κινήσεις, αφού η Αθήνα και η Λευκωσία αποφεύγουν τον πόλεμο επειδή νομίζουν ότι θα εξασφαλίσουν την ειρήνη.

Ο Ερντογάν, καθ’ ομολογία  Αναστασιάδη και ΥπΕξ, Ν. Χριστοδουλίδη, είναι ένας πειρατής και ένας ταραξίας, ο οποίος δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και ανεξαρτησία της Κύπρου.

Άρα, ερώτημα Δεύτερον, ποιος θα τον εμποδίσει να οδηγήσει τα πράγματα σε ελεγχόμενη ή μείζονα κρίση;

Η συνέχεια στην ΠΗΓΗ…..

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here