Ραγδαίες Εξελίξεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Κλείδωσαν»: Μπακογιάννης στην Αθήνα και Πατούλης στην Περιφέρεια Αττικής.

0
368

Δύο πράγματα έχει δεδομένα αυτήν τη στιγμή στην – πολιτική – ζωή του ο Γιώργος Πατούλης. Μετά από δεκατρία ολόκληρα χρόνια ως δήμαρχος Αμαρουσίου δεν θα είναι υποψήφιος. Όχι για τον Δήμο της Αθήνας, όπως αρχικά ο ίδιος υποστήριζε. 

Αντιθέτως, ο δήμαρχος ελπίζει πως θα διασταυρώσει το ξίφος του με τη Ρένα Δούρου για την Περιφέρεια Αττικής. Αν και εφόσον εκείνη είναι εκ νέου υποψήφια. Ο Γ. Πατούλης πάντως φαίνεται πως κλείδωσε στην Περιφέρεια Αττικής με τη στήριξη, φυσικά, της Νέας Δημοκρατίας.

Όσοι παρακολουθούσαν τον Γιώργο Πατούλη από κοντά, είχαν εκπλαγεί το τελευταίο διάστημα από μια απόλυτη μεταστροφή στον πολιτικό του λόγο. 

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου, αν και από μηνών είχε ξεκαθαρίσει πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων προκαλώντας πολλαπλά εγκεφαλικά στην Πειραιώς, ξαφνικά άρχισε να ασχολείται μόνο με τα πεπραγμένα της Ρένας Δούρου. 

Από το αρχικό ξάφνιασμα, οι πιο υποψιασμένοι κατάλαβαν γρήγορα πού το πήγαινε ο «τριπλοθεσίτης» (σ.σ. πρόεδρος ΙΣΑ, ΚΕΔΕ και δήμαρχος) πολιτικός.

Στη Νέα Δημοκρατία είχαν κάνει τα πλάνα τους από νωρίς για να διεκδικήσουν τον Δήμο Αθηναίων με αξιώσεις μετά τη διάσπαση που καταγράφηκε στον χώρο στην προηγούμενη αναμέτρηση

Τότε ξάφνου ο Γιώργος Καμίνης έγινε το αδιαμφισβήτητο φαβορί, με μόνο αντίπαλο τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελλαρίδη. 

Ο νυν δήμαρχος κατάφερε για μόλις 6.000 περίπου ψήφους να τερματίσει πρώτος στον δεύτερο γύρο, ενώ την πρώτη Κυριακή ο επίσημος υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, λίγο έλειψε να ηττηθεί από τον Ηλία Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής.

Τελικά, ο πρώην υπουργός και παρά το αντάρτικο του πρώην δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη κατάφερε να τερματίσει τρίτος με περίπου 2.000 ψήφους περισσότερες από τον τέταρτο.

Αυτό το σκληρό μάθημα, που λίγο έλειψε να φέρει την απόλυτη ανατροπή με τη νίκη του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πόλη όπου συνηθίζεται ο «γαλάζιος» υποψήφιος να αναλαμβάνει και δήμαρχος, ήταν ιδιαιτέρως σημαντικό για τη Νέα Δημοκρατία. 

Οπότε και μόνο στο άκουσμα πως ένας δικός τους άνθρωπος, ο Γ. Πατούλης, εγκαινίαζε την προεκλογική περίοδο από θέση ισχύος προκάλεσε αναστάτωση στο κόμμα! 

Κυρίως βέβαια γιατί αν ο δήμαρχος Αμαρουσίου δεν υπαναχωρούσε, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υποχρεωμένος να τον στηρίξει ώστε το κόμμα να έχει ελπίδες να επικρατήσει. 

Σε αυτή την περίπτωση όμως θα ανατρέπονταν τα υπόλοιπα σχέδια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και κυρίως η κάθοδος του Κώστα Μπακογιάννη στον μεγαλύτερο δήμο του οποίου και η μητέρα του έχει υπάρξει δήμαρχος.

Το ραντεβού με τον Καραμανλή

Ο Γ. Πατούλης πολύ γρήγορα ανακοίνωσε το όνομα του συνδυασμού του ως πρόεδρος του «Ομίλου Ενεργών Πολιτών Αθήνα Πρωτεύουσα Ξανά» σε μια μεγαλειώδη εκδήλωση στα Πετράλωνα, ενώ ευθύς αμέσως δημοσιεύθηκαν δημοσκοπήσεις οι οποίες τον παρουσίαζαν ως το αδιαμφισβήτητο φαβορί!

Στη δημοσκόπηση της Alco που είχε μετρηθεί και ο Κ. Μπακογιάννης και (σε δείγμα 800 ατόμων τον Μάιο) πρώτος και με διαφορά ήταν ο Γ. Πατούλης με 17%. Η ανταπόκριση που κατέγραφε η μέτρηση, μάλιστα, είχε προκαλέσει και μια σειρά από σχόλια διόλου τιμητικά για εκείνον.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, με τον δήμαρχο σε κάθε δοθείσα ευκαιρία να υπενθυμίζει πως θα είναι υποψήφιος για να ξανακάνει την Αθήνα πρωτεύουσα. Αυτό μέχρι ένα ραντεβού που είχε με την ιδιότητα του προέδρου της ΚΕΔΕ με τον Κώστα Καραμανλή. 

Η συνάντηση, λοιπόν, έγινε στις 29 Ιουνίου και σε αυτή φημολογείται πως ο πρώην πρωθυπουργός επιχείρησε να μεταπείσει τον «γαλάζιο» δήμαρχο από την υποψηφιότητά του.

Σε κάθε περίπτωση, από το σημείο εκείνο και μετά, ο Γ. Πατούλης άλλαξε στάση μεταφέροντας το πολιτικό του ενδιαφέρον στην Περιφέρεια Αττικής. Οι ανακοινώσεις του και οι δηλώσεις του διαδέχονταν η μία την άλλη, όλες σε υψηλούς τόνους με τις ιδιότητες του πολυάσχολου πολιτικού να εναλλάσσονται στην υπογραφή.

Φυσικά η μεταστροφή αυτή δεν είναι τυχαία, μιας και καλά ενημερωμένες πηγές εξηγούν ότι ο δήμαρχος Αμαρουσίου έδωσε τα χέρια με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: θα αποχωρήσει από τον Δήμο Αθηναίων και θα στηριχθεί από το κόμμα για την περιφέρεια Αττικής και μάλιστα με αξιώσεις.

Σε βαθμό δε που εκτιμάται πως θα είναι ο βασικός αντίπαλος της Ρ. Δούρου και πάλι μόνο αν αυτή εν τέλει είναι υποψήφια. 

Πληροφορίες των τελευταίων ημερών θέλουν τον πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό να μην προχωρά με την υποψηφιότητά του στην Αττική, αλλά να διεκδικεί αλλού την εκλογή του. 

Εφόσον εν τέλει επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μιας και από το περιβάλλον του Γ. Σγουρού σχολιάζεται πως ακόμα δεν έχει αποφασίσει, τότε ο Γ. Πατούλης φαίνεται πως παίζει σχεδόν εκ του ασφαλούς διεκδικώντας με αξιώσεις την εκλογή του, σε αντίθεση με τους «γαλάζιους» υποψηφίους των τελευταίων αναμετρήσεων. Ειδικά δε αν από το Κίνημα Αλλαγής δεν κατεβάσουν δικό τους υποψήφιο………

{jcomments on} 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here